با ابداع اولین تکنولوژی های مربوط به تولد اینترنت در دهه های گذشته به سختی میشد حدس زد که این فناوری چنین رشدی حیرت انگیزی را خواهد داشت و این چنین تمامی مرزهای زندگی بشریت را جا به جا خواهد نمود. دهکده جهانی اینترنت امروزه تبدیل به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما شده است و هر روز اخبار شگفت انگیز جدیدی درباره این پدیده جهانی به گوش میخورد. نسل اول و دوم اینترنت زندگی ما را بسیار راحت کرده است و حال به لطف نسل سوم اینترنت قرار است تا زندگی بشر با رفاه بیشتری همراه شود.

در این مقاله قصد داریم تا درباره مفهوم پهنای باند کمی بیشتر آشنا شده و کمی بیشتر آن را بررسی نماییم.

 

پهنای باند (bandwidth) چیست؟

پهنای باند حداکثر مقدار داده های باینری یا همان صفر و یک است که در واحد زمان از یک نقطه از شبکه به نقطه ای دیگر منتقل میشود.
به عبارتی دیگر پهنای باند را میتوان پتانسیل شبکه در انتقال داده دانست که در نهایت کیفیت و سرعت اینترنت را تعیین میکند.
در مثالی ساده تر میتوان پهنای باند را مانند بزرگراهی دانست که هرچه قدر عرض آن پهن تر باشد تعداد ماشین های بیشتری میتوانند در یک زمان از مقطع بزرگراه عبور کرده و مقدار نفرات یا بار بیشتری در واحد زمان از یک نقطه مشخص عبور میکند.

 

تفاوت سرعت و پهنای باند اینترنت

در مثال بزرگراه سرعت ماشین ها ارتباطی با پهنای بزرگراه ندارد و ممکن است در یک بزرگراه پهن ماشین ها با سرعت 50 کیلومتر حرکت نمایند و همچنین ممکن است در یک بزرگراه باریک ماشین ها با سرعت 180 کیلومتر در ساعت حرکت نمایند. پس نمیتوان دو مفهوم سرعت و پهنای باند را به جای هم به کاربرد. ولی مشخص است که هر دو تحت تاثیر همدیگر میباشند. در واقع بهترین حالت این است که در یک بزرگراه عریض ماشین ها با بیشترین سرعت حرکت نمایند.

پهنای باند
تفاوت ترافیک و پهنای باند اینترنت

تفاوت ترافیک و پهنای باند اینترنت

در همان مثال بزرگراه میتوان اینگونه گفت که بزرگراه به اندازه کافی عریض میباشد ولی پلیس فقط دو لاین بزرگراه را برای عبور بازگذاشته است و مابقی لاین ها را مسدود کرده. اینکار قطعا موجب بروز ترافیک خواهد شد و سرعت حرکت را پایین خواهد آورد. ترافیک یعنی همان مقدار پهنای باندی در اختیار شماست که شرکت ارائه دهنده خدمات تعیین میکند و شما قادر به استفاده بیشتر از آن نمیباشد.

 

 

چگونه میتوان پهنای باند را اندازه گرفت؟

واحد اندازه گیری پهنای باند بیت بر ثانیه میباشد. این واحد بیان میکند که در یک ثانیه چه حجمی از اطلاعات منتقل میشود. بر همین مبنا میتوان واحد های کیلوبایت برثانیه و مگا بایت برثانیه هم استفاده نمود.
هر کیلوبیت بر ثانیه معادل 1024 بیت بر ثانیه میباشد. برای اندازه گیری سرعت اینترنت از واحد بایت بر ثانیه استفاده میگردد که باید گفت هر بایت معادل 8 بیت میباشد.

 

انواع پهنای باند کدام است؟

  1. پهنای باند اختصاصی:
    برای ارگان های بزرگ دولتی و شرکت های بزرگ میباشد که برای انتقال حجم بالایی از اطلاعات نیاز به استفاده از کل پهنای باند دارند که به همین منظور به سراغ اینگونه از پهنای باند ها میروند.
  2. پهنای باند اشتراکی:
    این مدل معمولا برای استفاده عموم است که چندان نیاز بالایی به پهنای باند بزرگ وجود ندارد و صرفا برای استفاده های روزمره و معمولی میباشد. البته در این مدل با افزایش تعداد مشترکین پهنای باند نیز کاهش یافته و سرعت با اختلال مواجه میگردد.

 

چه پهنای باندی برای فعالیت من مناسب است؟

باید برای انتخاب پهنای باند خود شاخص های زیر را مد نظر قرار دهید:

  1. تعداد کاربرانی که قرار است از حجم شبکه شما استفاده کنند را معین کنید. طبیعی است که با افزایش تعداد کاربران باید به فکر اتخاذ پهنای باند بیشتری باشید.

  2. تعیین کنید که کاربران برای چه فعالیتی قصد استفاده از اینترنت را دارند. آیا صرفا برای چک کردن ایمیل است یا اینکه میخواهند هر روزه فایل های سنگین را آپلود یا دانلود نمایند.

  3. تعیین کنید که تا چه اندازه میخواهید هزینه کنید. پهنای باند مسئله بسیار مهمی است و نباید در انتخاب آن سهل انگاری نمود. بهتر است ابتدا تمامی جوانب امر را بسنجید و سپس با یک سرمایه گذاری مناسب پهنای باند خود را انتخاب کنید.

 

سخن پایانی

پهنای باند یکی از زیرساخت های اصلی سایت شما میباشد که تعیین کننده اصلی سرعت سایت شماست. بهتر است ابتدا با کارشناسان این حوزه مشورت کرده و سپس با کسب دانش کافی و مشخص نمودن گستره کاری و اهداف فعالیت خود با اطمینان یک پهنای باند خریداری نموده و با خیال راحت بستر ایجاد یک سایت قدرتمند را مهیا نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *